Workshop Digtala Agendan i Jämtland

Fredagen den 23:e maj samlades cirka 50 representanter från olika branscher i Jämtland för att diskutera den digitala agendan i Jämtland. Inbjudan till dagen kom från Regionförbundet Jämtlands Län och de som ledde den var Elin Mattsson och Åsa Hofsten, där Åsa är den som leder framtagandet av agendan för Jämtland. Jag var där som representant för Mittuniversitetet, och höll även öron och ögon öppna för öppna data!

Vi var indelade i sju grupper med sex – sju deltagare i varje grupp. I den grupp som jag var med i var det representanter för Östersunds kommun, filmkulturen i regionen, Krokoms kommun, seniornet och regionen. Vi hade tre olika workshops under dagen och de tre teman var: Lätt och säkert att använda, tjänster som skapar nytta och ITs roll för samhällsutvecklingen. Tema ett innehöll de fyra olika diskussionsämnena: digitalt innanförskap, e-tjänster och information som grund för innovativa tjänster, digital kompetens och vardagssäkerhet. Det andra temat innehöll ämnena: offentlig förvaltning, entreprenörskap och företagsutveckling, vård och omsorg och skola, undervisning, demokrati och tillgång till kultur . Och det sista bestod av: forskning och innovation, it för miljön, jämställdhet, frihet på nätet, upphovsrätt och IT för global utveckling. Alla teman och diskussionsämnen hade olika stödord för att få igång diskussionen. Den eviga diskussionen om bredband hölls undan genom att en representant för Länsstyrelsen berättade om nyheter i denna fråga som en sista punkt på agendan.

Varje workshopsdel dokumenterades och kommer att tillsammans sammanställas av Åsa under hösten. Hon berättade vidare att hon kommer att träffa fler grupper under arbetet; t ex ungdomar, för att få in fler synpunkter. Hennes förhoppning var att få fram ett första förslag på agenda under våren 2015. Agendan behöver sedan kompletteras med aktiviteter för att den inte ska bli en hyllvärmare. Och det behöver även tillföras fler resurser för att arbetet ska gå fortare framåt och att Jämtland verkligen ska kunna använda sig fullt ut av digitaliseringen.